Río abierto


Harmonització i Moviment Expressiu.

Què és?

Río Abierto és un sistema de teràpia psicocorporal que treballa el desenvolupament harmònic de l'ésser humà a diferents nivells, tant des dels més físics com als més subtils i energètics.

Es treballa des d’una visió holística i integradora, tenint en compte els diferents aspectes de l’ésser humà; el físic, l’energètic, l’emocional, el mental i l’espiritual.

Ens convida a habitar tota la nostra potència de Vida, Amor i Consciència, mitjançant tres branques principals; el Moviment, el Massatge i la Meditació.

Va néixer a Argentina fa més de 45 anys de la mà de la psicòloga Maria Adela Palcos, acompanyada per la ballarina i terapeuta uruguaiana Graciela Figueroa. Actualment està present en més d’11 països arreu del món.

Harmonització i Moviment Expressiu

Són classes totalment vivencials. Es treballa amb grups mixtes i principalment amb les següents eines;

 • la roda de moviment grupal
 • la música
 • el joc i la improvisació
 • el moviment imitatiu, lliure i expressiu
 • l'alliberament de la veu
 • la teatralització
 • el massatge
 • la relaxació

Són classes on el moviment i la música són els eixos principals, i on també es fusionen estiraments del ioga i exercicis de Bioenergètica. S’exercita la coordinació, el ritme, la respiració, l’expressió creativa i la flexibilitat des d’una experiència grupal que enriqueix a cada individu.

En un clima alegre i vital, transitem per nous moviments, treballant la integració i alineació dels diferents centres energètics.

Un espai setmanal on connectar amb nosaltres mateixos i amb els altres, on dissoldre cuirasses, flexibilitzar cos i ment i potenciar la circulació energètica pel benefici individual i grupal.

L’assistència continuada a les classes aporta els següents beneficis;

 • Allibera tensions
 • Desbloqueja i integra el cos físic, energètic i emocional
 • Desperta el potencial creatiu individual i grupal
 • Connecta amb la saviesa i la intuïció del cos físic
 • Connecta amb la força de l'alegria vital
 • Afavoreix la correcció de la postura corporal

Els grups estan oberts, tant a persones que necessitin un espai d’expressió emocional a través del moviment, com a persones que simplement vulguin sentir i compartir el plaer de moure’s per compensar el sedentarisme quotidià

No cal tenir experiència prèvia.

Río Abierto en l'educació

Considerant l'ésser humà com un ésser holístic, és important complementar el desenvolupament intel·lectual, protagonista en la nostra societat actual, amb el desenvolupament corporal lliure i expressiu.

L’ésser humà com un tot; ment, cos i emoció.

Basat en les eines de Río abierto, es proposen tallers i dinàmiques corporals per a grups d’infants i adolescents que necessitin expressar-se a través del moviment, la música, el teatre, la creativitat i el joc, explorant tot el seu potencial vital.

Río Abierto en l'educació
Río Abierto per comunitats, equips de professionals i organitzacions

Són tallers monogràfics vivencials, basats en eines corporals i dirigits a grups del món social, de la salut, de l’art i l’educació.

La proposta és crear una experiència diferent, adaptada a la demanda i necessitat existent en el grup, que afavoreixi el benestar, l’escolta, la comunicació, la confiança i la cohesió, des d’un ambient fresc i dinàmic.

Río Abierto per comunitats, equips de professionals i organitzacions

Massatge


La sanació és la conjunció de l’actitud de servei de qui fa el massatge,
amb l’actitud d’entrega de qui el rep.

És l’eina més nutrícia pel cos afectiu-emocional i la més potent per destravar aquelles zones que amb el moviment, la persona no és capaç d’alliberar.

Són sessions de 50 minuts de duració, en hores convingudes.

Circulatori, energètic i correctiu

Mitjançant aquest massatge, flexibilitzem, mobilitzem i alliberem traves corporals, donant espai també a l’expressió emocional que hi ha al darrere.

Al reconèixer, expressar i concientitzar el bloqueig físic, es pot alliberar l’energia continguda i recuperar la vitalitat i l’harmonia en el cos físic i emocional.

Relaxant

Aquest massatge està enfocat a eliminar les tensions del dia a dia, relaxant cos i ment i generant un estat de serenitat, pau i benestar en la persona.

Línies d'energia

Aquest tipus de massatge es focalitza en treballar les línies energètiques vinculades als diferents centres energètics. S’afavoreix la càrrega o descàrrega, segons convingui, per trobar l’equilibri i la fluïdesa dels canals.

Osteopatia Bioenergètica Cel·lular


Posant les mans, el cor i tots els sentits a l‘escolta del cos del pacient

L'Osteopatia Bioenergètica Cel·lular, centra la seva atenció en la importància del Pericardi, l’embolcall que envolta i protegeix el cor. El cor, és l’òrgan vital per excel·lència i també és el receptor i catalitzador de la nostra vida emocional i espiritual.

El Pericardi, és l’escut protector del cor. És qui rep el primer impacte davant d’un "shock” emocional (por, tristesa, angoixa..), retraient-se i tancant-se. Al mateix temps, guarda la memòria emocional de totes les nostres vivències.

Degut a les seves múltiples connexions anatòmiques i neurofisiològiques, qualsevol reacció del Pericardi afecta extensivament a tot el nostre organisme i la nostra salut.

En què consisteix el tractament?

L'OBC treballa en diferents nivells, considerant l'ésser humà en la seva totalitat i les possibles causes espirituals i emocionals del seu malestar.

Amb el " sentir", l'osteòpata busca al cos la lesió principal que cal tractar "aquí i ara". És en aquest punt on l'energia de la vida queda bloquejada provocant malestar físic o emocional. Un cop alliberada la lesió principal, es procedeix a alliberar el Pericardi i les seves insercions amb la resta del cos.

El tractament involucra tant aspectes físics com viscerals, metabòlics, emocionals, psicològics i espirituals.

El resultat és una profunda relaxació i harmonització de tot l'organisme, potenciant les seves pròpies forces vitals d'autocuració.

Cada ànima i cada cos responen segons les necessitats del moment present, així doncs cada sessió ofereix una experiència diferent tant al pacient com a l’osteòpata basada en "l’aquí i ara".

Beneficis

 • Disminuir el nivell d’estrès i angoixa, que sol provocar una sensació desagradable al pit
 • Obrir el cor i alleugerir el cap "dens"
 • Connectar-nos amb la nostra essència
 • Alliberar ferides emocionals
 • Millorar el son
 • Millorar l'estat estructural i funcional de tot l'organisme

Terapia


Teràpia Psicocorporal

T’ofereixo un espai de trobada, on a través de la paraula, la reflexió i/o eines psicocorporals, poguem aportar més claretat a allò que et perturba en el moment present.

Un acompanyament al teu procés vital, posant al servei del teu benestar, totes les eines recollides en el meu camí personal i professional.

Les sessions poden plantejarse com sessions puntuals, o com a curts o llargs processos d’acompanyament, segons la teva necessitat, per tal de generar canvis interns i/o externs.Qui sóc?


Marta Pineda

Vaig néixer a Barcelona al 1982. Em vaig llicenciar en Psicologia. Vaig realitzar el Postgrau de Practitioner en P.N.L. i el 1er curs del Màster de Teràpia Familiar Sistèmica.

Als 21 anys, la curiositat pel món més energètic i del "sentir", va endinsar-me en l‘Osteopatia Bioenergètica, de la mà de Montserrat Gascón.

Vaig tenir el primer contacte amb Río Abierto a Barcelona, i motivada per aquest camí que unia la dansa i la teràpia, vaig seguir la meva certesa interna i vaig marxar a viure a l’Uruguai, per formar-me directament amb la Graciela Figueroa al Espacio de Desarrollo Armónico de Montevideo, com a Terapeuta i Instructora en Tècniques Psicocorporals.

Aquesta decisió ha marcat profundament el meu creixement personal i professional, nodrint-me a tots els nivells.

Allà vaig tenir l’oportunitat de coordinar diferents projectes per nens i adults a la Fundación Por la Paz de Graciela Figueroa i donar classes d’Harmonització i Dansa per nens al mateix Espacio Desarrollo Armónico.

Durant la meva estada a Sudamèrica vaig formar-me en Constel·lacions Familiars, entre Uruguai i Argentina, amb Carlos Bernués, Tiiu Bolzmann i els seu equip.

Estic vinculada al món lúdic-educatiu des del 2001 i actualment, segueixo nodrint el meu camí, fusionant la dansa i la teràpia, amb altres eines com el Massatge Tailandès, la Percussió Corporal, el Contact Dance, el Moviment Autèntic i Tècniques d’Improvisació corporal.

Formació reglada
 • Llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2004)
 • Postgrau de Practitioner en PNL ( Programació Neuro -Lingüística) realitzat al Centre de Teràpia Breu de Barcelona (2004-2005)
 • Cursat 1r curs del Màster Teràpia Familiar Sistèmica a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona (2004-2005)
Formació continuada
 • Habilitats de lideratge i cohesió de grups, realitzat per l'Institut 5fars (Girona, 2016).
 • L'Eneagrama com a clau del veritable potencial, dirigit per Claudio Naranjo i el seu equip internacional, realitzat a Todtmoos, Alemanya (2010)
 • III Entrenament Intensiu Hellinger Sciencia de Constel· lacions Familiars, dirigit per Bert Hellinger i M ª Sophie Hellinger, organitzat per l'Institut Gestalt de Barcelona i realitzat al centre de Formació La Montera (Sevilla) (2010)
 • Curs de Constel·lacions Familiars, "L'abordatge de la malaltia. Amor que enmalalteix. amor que sana", realitzat per Stephan Hausner i organitzat per l'Institut Gestalt de Barcelona (2010)
 • Curs Test de comunicació no verbal en el treball corporal realitzat a l'Institut Heilpraktiker de Barcelona (2005)
 • Seminari intensiu sobre Teràpia i Mediació de conflictes familiars, realitzat a l'Escola d'estiu de la Universitat Ramon Llull (2004)
Formació complementària
 • Actualment, formant-me en Educació lliure i acompanyament emocional a l'infant, organitzat per Mirades (Barcelona, 2016)
 • Formació en Ioga per infants, realitzat a Omshanti Yoga Studio (Barcelona 2016)
 • Participació i formació a la X Trobada Internacional d'Instructors de Rio Abierto, realitzat a Madrid (2016)
 • Formació com a Terapeuta i Instructora en Tècniques psicocorporals per al Desenvolupament Humà, al Espacio de Desarrollo Armónico de Montevideo amb Graciela Figueroa. Uruguai (2011-2013)
 • Participació i formació en la IX Trobada Internacional d'Instructors de Río Abierto, realitzat a Buenos Aires, Argentina (2013)
 • Participació i formació en la VIII Trobada Internacional d'Instructors de Río Abierto, realitzat en Campinas, Brasil (2011)
 • Formació en Constel·lacions familiars al Centre Llatinoamericà de Constel·lacions familiars i solucions sistèmiques a Buenos Aires, Argentina (2012-2013)
 • Formació en Constel·lacions Familiars amb Laura Pastorini, al Espacio de Desarrollo Armónico de Montevideo, Uruguay (2011)
 • Formació en Dansa Oriental Duende, impartit per Myriam Szabo i diferents professors internacionals, especialitzats en Arts Marcials, Dansateràpia, Dansa hindú i Dansa Gypsy.
 • Taller del Mètode Corporal Feldenkrais, impartit per Ozan, a l'escola de dansa Dansala de Barcelona.
 • Formada en Meridians i massatge Tailandès, a Ong s Thai Massage School, Tailàndia (2010)
 • Curs per a Formadors d'Osteopatia Bioenergètica Cel·lular, impartit per Montserrat Gascón, (Osteòpata Bioenergètica reconeguda internacionalment, que realitza cursos a Xile, Uruguay, USA, Suïssa, Itàlia, Canadà i Senegal) (2008)
 • Cursos d'Iniciació i d'Aprofundiment d'Osteopatia Bioenergètica Cel·lular, impartit per Montserrat Gascón (2004-2009)
 • Títol de Reflexologia podal de l'Escola Sagrega Ferrándiz de Barcelona (2006)
Experiència laboraL
 • Col·laboradora docent a la Formació Integral Holística per a la Transformació Social Sostenible, organitzada per la Fundació Universitat de Girona (2017)
 • Terapeuta psicocorporal, realitzant sessions individuals i grupals a Girona
 • Psicoterapeuta atenent grups d'atenció psicosocial al Projecte Ubuntu de Càritas Girona (Figueres - Salt, 2015-2017)
 • Terapeuta i instructora en tècniques psicocorporals, coordinant el Projecte "Cuidar als que cuiden", adreçat a tècnics del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt (2015)
 • Tallerista de Moviment expressiu, mitjançant les eines de Rio Abierto, amb infants de 3 a 5 anys, a l'Escola L'Estany d'Ullastret (2015-2017)
 • Terapeuta i Instructora en Tècniques psicocorporals, mitjançant eines del Sistema Río Abierto, coordinant el projecte "Cuidar als que cuiden" de la Fundación Por la Paz de Graciela Figueroa, adreçat a tècnics i treballadors del MIDES (Ministeri de desenvolupament Social) que treballen amb població vulnerable (Montevideo -Uruguai) (2013)
 • Tallerista d'expressió corporal, mitjançant les eines de Río Abierto, amb nens d'1 a 5 anys, a l'escola Sagrada Família de Montevideo (Uruguai) (2013)
 • Tallerista d'expressió corporal, mitjançant les eines de Río Abierto, amb nens de 3 a 5 anys, al Espacio de Desarrollo Armónico de Graciela Figueroa. (Uruguai) (2013)
 • Tallerista d'expressió corporal, mitjançant les eines de Río Abierto, amb nens de 6 a 12 anys, a SACUDE (Casavalle), a través del MEC (Ministeri d'Educació i Cultura) de Montevideo (Uruguai) (2012-2013)

Classes setmanals d’Harmonització i Moviment Expressiu per adults

Activitats ja realitzades

Tastet gratuit a la Fira ErAquari (La Tallada d'Empordà '14) saber més »

Tastet gratuit a la Fira ErAquari (La Tallada d'Empordà '15) saber més »

Monogràfic "Cuidar als que cuiden" (Juliol '15)

Classes setmanals al Nou Espiral (Salt)

Intensiu "Cos, Moviment i Centres d'energia" (Juliol '16) saber més »

Lloc:
Eqshala - (Mas Mir St Esteve de Guialbes - Vilademuls. Girona)


 • Marta, gràcies pel teu acompanyament i per aquest espai que em permet expressar-me sense judici i trobar portes allà on no sabia que n'hi havia. Ha estat un regal, un plaer, una oportunitat, pura alegria i..., ales! Ales ben obertes i molt d'horitzó

  Ester P.
 • Per mi Río Abierto, és com una corrent d’aigua fresca i cristal·lina, que t'arrossega i t’empeny cap a tot un món de sensacions, emocions i coneixença. Per mi és aprendre a SER, és compromís, entrega, passió, il·lusió, alegria...,és gaudir, compartir, donar i rebre, adonar-se’n, sentir, acompanyar i sobretot estimar, cuidar, cuidar-te a tu i als altres. Per mi, també ha significat un descobriment important en el meu camí de creixement, saber que no cal fer-ho sola,que hi ha més gent que m'acompanya i aprendre a confiar en mí mateixa i en els altres, sense jutjar. Crec sincerament que l’ambient i l'energia que es crea a les classes fa que aquest aprenentatge sigui fàcil.

  Núria C.
 • Marta, em respectes el meu temps i el meu espai tan important per mi i fas que els altres també ho facin. Em dones llibertat i em transmets seguretat i confiança per poder-me expressar. Ahir va ser molt especial.., cada dia és diferent i cada dia sóc més jo, el meu cos pot expressar-ho i m'allibero sense exigir-me ni jutjar-me. Gràcies i encara gràcies perquè donant-te les gràcies afluixo el meu ego.

  Carme B.